Παρουσίαση Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας στη Βραδιά του Ερευνητή 2016

Παρουσίαση καταγραφής δεδομένων αστικής κινητικότητας με drone

Παρουσίαση καταγραφής δεδομένων αστικής κινητικότητας με drone

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, σε δέκα ελληνικές πόλεις, η «Βραδιά του Ερευνητή», με επίκεντρο το Ιστορικό Συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Σκοπός της βραδιάς ήταν η παρουσίαση με απλό τρόπο στους επισκέπτες κάθε ηλικίας και ενασχόλησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΜΠ. Πράγματι πολύς κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ερευνητές σε ποικίλους επιστημονικούς κλάδους, το έργο τους και την προσφορά τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας που εδρεύει στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου). Η Μονάδα, που τα τελευταία είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας προωθώντας ζητήματα βιώσιμων μεταφορών και ερχόμενη σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, που είναι οι τελικοί αποδέκτες των προτάσεων και του έργου της, αξιοποίησε τη «Βραδιά του Ερευνητή» για να ευαισθητοποιήσει και εξοικειώσει το κοινό με τα αντικείμενα του κυκλοφοριακού σχεδιασμού, με κριτήριο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής. Οι ερευνητές (Βλαστός Θάνος, Μπακογιάννης Ευθύμιος, Κασσιού Σοφία, Βάσση Αυγή, Χριστοδουλοπούλου Γεωργία, Κυριακίδης Χαράλαμπος) ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τις διάφορες τεχνολογίες ανάλυσης και καταγραφής της κοινωνικής συμμετοχής, με τρόπο παραστατικό και διαδραστικό. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν τα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί από τη Μονάδα για την προσέγγιση των μικρών παιδιών και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβαλλοντικά και Βιώσιμης Κινητικότητας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η επίδειξη του εξακόπτερου (drone) που χρησιμοποιεί η Μονάδα για τη βιντεοσκόπηση από αέρος των περιοχών που μελετά. Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν ως προς αυτό οι επισκέπτες οι οποίοι έσπευσαν να ενημερωθούν για τεχνολογικά ζητήματα και τις εφαρμογές του στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό.

Τέλος, το κοινό είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί η Μονάδα καθώς και για το συγγραφικό έργο των ερευνητών, ενώ παρουσιάστηκαν τα πρόσφατα βιβλία, ορισμένα από τα οποία διατέθηκαν δωρεάν.