Οι μεγάλες πόλεις μετά την επιδημία

27.03.2020

Άρθρο του Σάκη Ιωαννίδη στην Καθημερινή

Τι θα έλεγαν άραγε οι Ουσμάν, Χόμπρεχτ, Χάουαρντ και Λε Κορμπιζιέ αν ζούσαν στην εποχή του κορωνοϊού; Οι παραπάνω εκλεκτοί πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες και χωροτάκτες έζησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά όλοι σχεδίασαν πόλεις και οικισμούς για να αντιμετωπίσουν τις επιδημίες της εποχής τους.

Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος, «The Battle Between Carnival and Lent» (1559). - πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος, «The Battle Between Carnival and Lent» (1559).
– πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Ζορζ Ουσμάν δεν δίστασε να κατεδαφίσει περίπου 12.000 κτίρια στο Παρίσι του 1853 για να δημιουργήσει ζωτικά ανοίγματα στα στενά παριζιάνικα σοκάκια, ο Εμπενίζερ Χάουαρντ στη Βρετανία ήταν ο εμπνευστής του κινήματος της πράσινης πόλης, ενώ οι Βερολινέζοι θυμούνται τον Τζέιμς Χόμπρεχτ για τον εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού συστήματος που αντιμετώπισε τις επιδημίες χολέρας και την επέκταση της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι μεγάλες καινοτομίες στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πόλεων έγιναν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μας εξηγεί ο πολεοδόμος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Αρης Καλαντίδης από το σπίτι του στο Βερολίνο.

«Μετά τον πόλεμο οι αρχιτέκτονες έψαχναν να βρουν συσχέτιση ανάμεσα στις συνθήκες διαβίωσης και στην ψυχική υγεία και ευεξία», μας λέει. Το κίνημα του Μπάουχαουζ και ειδικότερα της σχολής του Ντεσάου με επικεφαλής τον Χανς Μέγερ διερεύνησε τον ρόλο του αστικού σχεδιασμού σε μια πόλη. Οι αρχιτέκτονες της εποχής απορρίπτουν τις παλιές ευρωπαϊκές πόλεις με μεσαιωνικά χαρακτηριστικά, όπως υψηλή πυκνότητα δόμησης και έντονη μείξη χρήσεων (εργασία, κατοικία) χωρίς πάρκα, δένδρα, ανοιχτούς χώρους και με κακές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση). Αντιθέτως, σχεδιάζουν οικισμούς χαμηλής πυκνότητας, με μεγάλους δρόμους και διαχωρισμό λειτουργιών. Παράλληλα, επισημαίνει ο κ. Καλαντίδης, η διαχείριση της πόλης γίνεται πολιτική υπόθεση και το κράτος δημιουργεί ρυθμιστικά σχέδια, ορίζει χρήσεις γης, δημιουργεί μεγάλα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kathimerini.gr/1071025/gallery/politismos/polh/oi-megales-poleis-meta-thn-epidhmia?fbclid=IwAR2A-U3qg4jauj_ob0SMA-8uNxsQLS4sQc4gv0zMtUUGlvsiQyk4b64Qt6c

Διαβάστε όλα τα νέα σχετικά με τον COVID-19 και τις μετακινήσεις στο Παρατηρητήριο COVID-19 της ΜΒΚ εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.