η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ συμμετέχει στη διαμόρφωση των νέων οδηγιών για τα ΣΒΑΚ SUMP 2.0

New SUMP Guidelines
New SUMP Guidelines

Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των ΝΕΩΝ οδηγιών για τα ΣΒΑΚ στην Ευρώπη.

6 χρόνια μετά τις πρώτες οδηγίες για την εκπόνηση των ΣΒΑΚ από την Ευρώπη (2013), έρχονται ΝΕΕΣ οδηγίες για τον τρόπο που θα καθοδηγούνται οι ΟΤΑ στην ανάπτυξη, διαχείριση και παρακολούθηση των ΣΒΑΚ στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας συμμετέχει σε κάθε βήμα ανάπτυξής τους, καταθέτει απόψεις και ήδη χαιρόμαστε που αρκετές προτάσεις μας παίρνουν σάρκα και οστά!

Discussing SUMPs in Brussels
Discussing SUMPs in Brussels

Πρόσφατα υπέβαλλε τις προτάσεις της για τις νέες οδηγίες ΣΒΑΚ που διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρώπη μέσω του αναλυτικού feedback survey που οργανώθηκε από την Ευρωπαική Κοινότητα βλ. εδώ.

Μικρές μεταβολές στην καθοδήγηση- μεγαλύτερη σαφήνεια στα ζητούμενα- περισσότερη ευελιξία στον τρόπο ανάπτυξης του ΣΒΑΚ.
Πιο συνοπτικές κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους – ρητή αναφορά στο ρόλο των οδηγιών και στην αντιγραφή πρακτικών!
Ρητή αναφορά σε σχεδιασμό για λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερα φιλικά οχήματα και σχεδιασμό για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας με σαφείς κατευθύνσεις για σχεδιασμό που θα είναι ευρείας αποδοχής από τους εμπλεκόμενους πολίτες και φορείς.
Οι νέες οδηγίες δίνουν επιπλέον σαφείς οδηγίες για το ρόλο των εθνικών αρχών στην προώθηση των ΣΒΑΚ, στη συνεργασία μεταξύ γειτονικών πόλεων που εφαρμόζουν τα ΣΒΑΚ καθώς και στο ρόλο των φορέων που εξετάζουν και εγκρίνουν τις παρεμβάσεις ενός ΣΒΑΚ.
Ρητή είναι επιπλέον η αναφορά σχετικά με το ρόλο των ΣΒΑΚ ως προαπαιτούμενου για την απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σχετικά με έργα κινητικότητας (πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι, προμήθεια οχημάτων, σταθμοί φόρτισης Η/Ο κ.α.).
Έκπληξη στους ειδικούς και ειδικότερα στην Ελλάδα αποτέλεσε η ΠΡΟΤΡΟΠΗ των οδηγιών για τα ΣΒΑΚ προς τις ευρωπαϊκές χώρες που οι πόλεις τους κάνουν ΣΒΑΚ αναφορικά με την εφαρμογή καινοτομιών ή πρακτικών που δεν έχουν λάβει ακόμα θεσμική υπόσταση ώστε να τους επιτρέψουν να πειραματιστούν στον αστικό χώρο και να εξετάσουν πιλοτικά νέες κατευθύνσεις και νέα μέτρα για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.

Το μέλλον των Ευρωπαικών πόλεων είναι αισιόδοξο.

Η βιώσιμη κινητικότητα ήρθε για να μείνει!

Σύντομα περισσότερα …

Leave a Reply

Your email address will not be published.