Επανάσταση στην Ευρώπη: Νέα χαρακτηριστικά στα οχήματα για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας από το 2022!

Γράφει η Μαρία Σίτη, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός- MSc Πολεοδόμος, Συγκοινωνιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ

Είναι επίσημο: νέος Γενικός Κανονισμός Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη!!

Όλα τα μοντέλα οχημάτων που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη μετά την 5η Ιουλίου 2022 θα πρέπει να έχουν μία σειρά από νέα χαρακτηριστικά για την ενίσχυση της ασφάλειας όχι μόνο του οδηγού και των επιβαίνοντων σε αυτά τα οχήματα, αλλά και των ευάλωτων χρηστών που κυκλοφορούν στο δημόσιο χώρο.

Νέα λοιπόν χαρακτηριστικά στα οχήματα που μειώνουν το ανθρώπινο λάθος, προλαμβάνουν παραβατικές συμπεριφορές, βελτιώνουν αστοχίες χρόνων που στοίχησαν ανθρώπινες ζωές! 

Τα οχήματα που θα έχουν τα νέα χαρακτηριστικά είναι επιβατικά -ΙΧ, βαν, φορτηγά και λεωφορεία.

Τι θα έχουν τα νέα οχήματα στην ΕΕ το 2022;
Τι θα έχουν τα νέα οχήματα στην ΕΕ το 2022;

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα ΠΡΕΠΕΙ να περιλαμβάνουν όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη από 5/7/2022 είναι:

  1. Υποστήριξη ταχύτητας, Αναγνώριση ταχύτητας και βοηθός του οδηγού για την τήρησή του – Intelligent Speed Assistance, δηλαδή το όχημα μέσω ειδικού εξοπλισμού αναγνωρίζει τη σήμανση για το όριο ταχύτητας και ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ το χρήστη να το υπερβεί!! Για λόγους ασφαλείας επισημαίνεται ότι θα μπορεί να το υπερβεί υπό συνθήκες.
  2. Προηγμένο σύστημα πέδησης Έκτακτης Ανάγκης – Advanced Emergency Braking, δηλαδή το όχημα φρενάρει σε περίπτωση ανάγκης υποβοηθώντας τον οδηγό … και τα αντανακλαστικά του! Συμπληρωματικό αυτού του χαρακτηριστικού είναι και το σύστημα τήρησης λωρίδας αλλά και το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας!
  3. Σύστημα ξεκλειδώματος μετά από έλεγχο αλκοόλης– Alcohol Interlock Installation Facilitation, δηλαδή το όχημα για να ξεκινήσει θα πρέπει ο οδηγός να ελέγξει μόνος του τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα του με απλό φύσημα!!!
  4. Αναγνώριση ύπαρξης ευάλωτων χρηστών στα τυφλά σημεία – Vulnerable road user detection,  όπου το όχημα θα εντοπίζει πεζούς και ειδικότερα παιδιά, ποδηλάτες και άλλους ευάλωτους χρήστες και θα ειδοποιεί τον οδηγό για την ύπαρξή τους!
  5. Βελτίωση της ορατότητας στα τυφλά σημεία – Vulnerable road user improved direct vision from driver’s position, ένα πρόβλημα ετών που αφορούσε στα τυφλά σημεία και την απουσία ορατότητας ή τη μειωμένη ορατότητα διορθώνεται με νέο εξοπλισμό στα οχήματα και ειδικότερα τα φορτηγά και τα λεωφορεία!

Τα οχήματα βελτιώνονται για να αγγίξουμε το ΟΡΑΜΑ ΜΗΔΕΝ- ΜΗΔΕΝ νεκροί από τροχαία συμβάντα.

Είναι στο χέρι μας τώρα να βελτιώσουμε την οδηγική μας συμπεριφορά και τις υποδομές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.