Η γεωγραφία του κορονοϊού

3.04.2020

Άρθρο του Richard Florida στο CITYLAB

Η πανδημία του κορονοϊού έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης αλλά κάποιες πόλεις φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στην εξάπλωση του ιού ενώ…  άλλες πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του.

Η πυκνότητα των πόλεων φαίνεται να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζει τον βαθμό τρωτότητας διαφόρων πόλεων. Ο ιός έχει «χτυπήσει» μεγάλες πόλεις όπως είναι η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, βιομηχανικά κέντρα όπως το Μιλάνο και το Ντιτρόιτ και παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας ενώ σε μικρότερες πόλεις στόχευσε γηροκομεία.

David Paul Morris/Bloomberg Πηγή: https://www.citylab.com/equity/2020/04/coronavirus-spread-map-city-urban-density-suburbs-rural-data/609394/?fbclid=IwAR0bTCHkaD0NY6BLgZnzib2Eeue_BbA-vZ1lH3l1UwIKobIMDtMS8gTM8v8
David Paul Morris/Bloomberg
Πηγή: https://www.citylab.com/equity/2020/04/coronavirus-spread-map-city-urban-density-suburbs-rural-data/609394/?fbclid=IwAR0bTCHkaD0NY6BLgZnzib2Eeue_BbA-vZ1lH3l1UwIKobIMDtMS8gTM8v8

Οι πόλεις διαφέρουν σε πολλά…  επιφάνεια, μέγεθος πληθυσμού, ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης, ευημερία, θρησκεία, τύποι εργασίας, κοινωνικό κεφάλαιο και πολλά άλλα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες και άλλοι μπορούν να επηρεάσουν την τρωτότητα των πόλεων στον ιό.

Τα μέτρα της καραντίνας έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πράγματι, πολλές ασιατικές πόλεις με μεγάλη πυκνότητα όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο, κατάφεραν να διαχειριστούν την πανδημία λόγω της καραντίνας.

Ύστερα από μια ανάλυση με τα δεδομένα της Αμερικής, είναι φανερό ότι η πυκνότητα συνδέεται άμεσα με τους θανάτους από τον κορονοϊό. Αλλά αυτή δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Σημαντικό ρόλο παίζει το είδος της πυκνότητας καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Richard Florida στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.citylab.com/equity/2020/04/coronavirus-spread-map-city-urban-density-suburbs-rural-data/609394/?fbclid=IwAR0bTCHkaD0NY6BLgZnzib2Eeue_BbA-vZ1lH3l1UwIKobIMDtMS8gTM8v8 

Διαβάστε όλα τα νέα σχετικά με τον COVID-19 και τις μετακινήσεις στο Παρατηρητήριο COVID-19 της ΜΒΚ εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.