Επιστημονική εσπερίδα για το ποδήλατο και παρουσίαση του βιβλίου “Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις: Προτάσεις προς τις δημοτικές αρχές”

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Επιστημονική Εσπερίδα για το Ποδήλατο στις 16 Μαΐου 2018, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης. Την συνδιοργάνωσαν η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

esperida_podilato1

Στην κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, του τεχνικού και ακαδημαϊκού κόσμου κ.λπ., παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις – Προτάσεις προς τις Δημοτικές  Αρχές», του Οργανισμού  Πόλεις για Ποδήλατο, συγγραφείς του οποίου είναι οι Θ. Βλαστός και Ευθ. Μπακογιάννης και εκδόθηκε με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

esperida podilato 1

esperida podilato 2

Οι συγγραφείς του βιβλίου μέσα από δεκαετίες επιστημονικής και μελετητικής εμπειρίας και με έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη βιώσιμη κινητικότητα, καταγράφουν τα βήματα εκείνα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να στραφεί προς μια πολιτική βιώσιμης κινητικότητας, εντάσσοντας τις πολιτικές για το ποδήλατο στη στρατηγική της προκειμένου, τελικά, να τις υλοποιήσει. Με το βιβλίο αυτό προσφέρουν πολύτιμο εργαλείο δουλειάς αλλά και πηγή έμπνευσης στην Αυτοδιοίκηση. Το βιβλίο και η εσπερίδα είχαν στόχο κυρίως να παρουσιάσουν τα εργαλεία εκείνα που θα διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων αλλά και τη δημιουργία ολοκληρωμένης στρατηγικής σε σχέση με την ένταξη του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις που συνεπάγεται την ανακατανομή του οδικού χώρου μεταξύ των διαφόρων χρηστών. Για να γίνει αυτό απαιτείται – εκτός από πολιτικές αποφάσεις – στρατηγική, υψηλή τεχνογνωσία, σωστή νομική προετοιμασία, ολοκληρωμένες μελέτες, προσαρμογή της διοικητικής οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νέα δεδομένα και σωστή επικοινωνία με τους πολίτες.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι  Κώστας Μπακογιάννης (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), Γιώργης Μαρινάκης (Δήμαρχος Ρεθύμνου), Ανδρέας Ευθυμίου (Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου), Κώστας Δεσποτίδης (Αντιδήμαρχος Κοζάνης), Γιώργος Πατρίκιος (Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου), Γ. Βουλγαρούδης (Brain Box), Ευγένιος Βασιλικός (Έφορος Δημ. Σχέσεων και Αναπλ. Γεν. Γραμματέας της Πανελλ. Ομοσπονδίας Ξενοδόχων), Κων/νος Ζέκκος (Συγκοινωνιολόγος), Σπύρος Παπαγεωργίου (Πόλεις για Ποδήλατο).

Αντικείμενα των Ομιλιών ήταν:

  • τα ΣΒΑΚ – Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, και ο ρόλος του Ποδηλάτου στον συνδυασμένο πολεοδομικό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό,
  • το Eurovelo – Τουρισμός και Ποδήλατο
  • Το Dockless Βike-Sharing – δηλαδή τα κοινόχρηστα ποδήλατα, που αφήνονται ελεύθερα οπουδήποτε, χωρίς σταθμούς.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η Ε. Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, ο Ι. Γκόλιας, Πρύτανης του ΕΜΠ και Κ. Σερράος  (καθηγητής ΕΜΠ – Δ/της του Σπουδ. Πολεοδ. Ερευνών).

Mπορείτε να δείτε υλικό της εσπερίδας και το πρόγραμμα εδώ.

Συντονιστείτε για τις επόμενες εκδηλώσεις της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/SMUntua/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.