Βρυξέλλες: 20χλμ/ω και προτεραιότητα σε πεζό/ ποδήλατο

Οι Βρυξέλλες ήδη από πέρυσι ετοιμάζουν την αλλαγή της πόλης και την απόδοση περισσότερου χώρου στον πεζό και στον ποδηλάτη με ταυτόχρονη μείωση της ταχύτητας στα 30χλμ/ω. Το νέο αυτό όριο των 30χλμ θα ισχύει για όλη την πόλη από τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο αντιδρώντας στις ανάγκες για περαιτέρω κοινωνική αποστασιοποίηση και αντιλαμβανόμενοι το ρόλο του δημόσιου χώρου στην πανδημία… εισάγουν έκτακτα μέτρα για μειωμένο όριο ταχύτητας 20χλμ/ω στο κέντρο της πόλης και μετατρέπουν όλους τους δρόμους σε φιλικούς για το περπάτημα και το ποδήλατο!

Παραθέτουμε παρακάτω το σχετικό άρθρο του Βασίλη Δαλιάνη στο Πρώτο Θέμα

Credit: Belga - πηγή: https://www.brusselstimes.com/brussels/107383/coronavirus-city-of-brussels-lowers-speed-limit-to-20-km-h/
Credit: Belga – πηγή: https://www.brusselstimes.com/brussels/107383/coronavirus-city-of-brussels-lowers-speed-limit-to-20-km-h/

Μια «επανάσταση» στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων αναμένεται να συντελεστεί στις Βρυξέλλες από τις αρχές Μαΐου, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Όλοι οι δρόμοι και όλες οι λεωφόροι στο κέντρο της πόλης θα μετατραπούν ουσιαστικά σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, ενώ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ταξί, λεωφορεία και τραμ θα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν, με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 20 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Από την Πρωτομαγιά του 2020 το κέντρο της πόλης -το επονομαζόμενο «πεντάγωνο- δηλαδή οι δρόμοι πέριξ της Γκραν-Πλας, της Σαμπλόν και της Ντανσαέρτ, θα κηρυχθεί ζώνη πρώτης προτεραιότητας για πεζούς και ποδηλάτες, ενώ οι οδηγοί αυτοκινήτων θα πρέπει να υπακούσουν στο νέο όριο κυκλοφορίας, αυτό των 20 χλμ./ώρα.

Ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Φιλίπ Κλος, μαζί με τον υπουργό Μεταφορών της διοικητικής περιοχής των Βρυξελλών, Μπαρτ Ντοντ, χαρακτηρίζουν το μέτρο ως μια «πράσινη κυκλοφοριακή επανάσταση», η οποία παράλληλα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Από την 1η Μαΐου όλα τα φανάρια στους δρόμους του κέντρου της πόλης θα ρυθμιστούν, έτσι ώστε να αναβοσβήνει μόνο το πορτοκαλί φως (με μοναδική εξαίρεση τους δρόμους από τους οποίους διέρχεται το τραμ), ως ειδοποίηση για τους οδηγούς αυτοκινήτων ότι οι πεζοί και οι ποδηλάτες έχουν απόλυτη προτεραιότητα, ενώ η αστυνομία θα αναλάβει να συνετίσει τους οδηγούς που δεν θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κυκλοφορούν στις λωρίδες των αυτοκινήτων, ενώ θα καθοριστούν επιπλέον ποδηλατοδρόμοι και χώροι στάθμευσης ποδηλάτων.

Η κυβέρνηση του Βελγίου πρόκειται να άρει σταδιακά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και αυτό το μέτρο κρίνεται προς το παρόν ως θετικό, ιδίως για τις περιοχές εντός του κέντρου της πόλης, όπου τα πεζοδρόμια είναι πολύ στενά, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι πεζοί.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τοπικές αρχές των Βρυξελλών, το μέτρο θα ισχύει μέχρι νεωτέρας.

Διαβάστε όλο το άρθρο τους στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.protothema.gr/world/article/998257/koronoios-vruxelles-pezodromoi-kai-podilatodromoi-oles-oi-leoforoi-autokinita-mono-me-20-hlmora/?fbclid=IwAR2oYhAOiYBeE6ukEytryCp_N_KubRly7yNBpAyD7N_esW0D0eNVjBKTowI

Διαβάστε όλα τα νέα σχετικά με τον COVID-19 και τις μετακινήσεις στο Παρατηρητήριο COVID-19 της ΜΒΚ εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.